Свят

Присъда: Тръмп бе признат за виновен по 34 обвинения в делото "пари слещу мълчание"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

45-ят президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп беше признат за виновен по всички 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи в делото „пари срещу мълчание“ в Ню Йорк. По този начин той стана първият бивш държавен глава, признат за виновен в криминално престъпление в историята на страната.

Тръмп беше обвинен в прикриване на плащане, направено от тогавашния му адвокат Майкъл Коен, на бившата порно актриса Сторми Даниелс, за да купи мълчанието ѝ за предполагаема тяхна връзка преди президентските избори през 2016 г.

 

Не сме направили нищо лошо. Аз съм напълно невинен човек, всичко е наред. Боря се за нашата страна. За нашата конституция. Цялата страна е манипулирана в момента. Това беше направено от администрацията на Байдън, за да нанесат вреда на политически опонент.

Доналд Тръмп – президент на САЩ (2017-2021 г.)

Но окръжният прокурор на Манхатън заяви, че „единственият глас, който има значение, е този на съдебните заседатели“.

Въпреки че обвиняемият може да не прилича на никой друг в американската история, ние стигнахме до този процес и до тази присъда днес, по същия начин, както при всеки друг случай, стигнал до съдебната зала. Следвахме фактите и закона и го правехме без страх.

Алвин Браг – окръжен прокурор на Манхатън

Минути след произнасянето на съдебното жури, предизборната кампания на Джо Байдън излезе с изявление, че „никой не е над закона“.

Процесът в Ню Йорк е един от шест дела – 4 наказателни и две граждански – пред които е изправен Тръмп. Присъдата му в делото „пари срещу мълчание“ ще бъде произнесена на 11 юли, като повечето наблюдатели смятат, че по-скоро ще му бъде наложена глоба, отколкото да влезе в затвора.