Биз(д)нес

Финансов анализатор: Феновете на БРИКС прибързват, доларът трудно ще бъде заменен

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
“Споразумението за “петродолара” предвижда по време на петролната криза, Саудитска арабия да изпраща достатъчно нефт на Съединените щати. Щатите плащат за суровината в долари, а от своя страна Рияд купува с американската валута щатски облигации.” - така финансовият анализатор и основател на портала Инвестограф, Борис Петров, резюмира споразумението между САЩ и Саудитска Арабия.
Борис Петров коментира и заглавията в медиите, които твърдят, че по-рано през месеца Саудитска арабия не е “подновила” споразумението си със САЩ след изтичането на предполагаемия 50-годишен срок.
“Това е едно устно споразумение, както според мен, така и според много анализатори. Не можем да говорим за край или за подновяване на това споразумение, защото не е ясно дали изобщо има такъв договор на хартия. Според мен на 99.9% това е една устна договорка между двете страни, която бе направена непосредствено след  свалянето на златното покритие на долара от президента на САЩ Ричард Никсън.”
Петров коментира и евентуален сценарий в който Саудитска арабия продава всичките си доларови активи. Според анализатора, това е не би могло да бъде причина за “краят на долара”, тъй като разликата между доларовите активи на Рияд и обемът на дълговия пазар в САЩ е твърде голяма.
“Саудитска арабия има правото да търгува своя петрол и в други валути. Но например, какво би се случило ако продава нефт на Китай в юани? Рияд вероятно ще запази част от приходите в китайската валута за нуждите на двустранната търговия с Пекин. А останалият излишък отново ще бъде похарчен за американски облигации, тъй като те нямат аналог от гледна точка на ликвидност и други важни параметри като волатилност.”
Какво друго получава Саудитска арабия от Вашингтон чрез споразумението за “петродолара”, колко е скритият доларов дълг на САЩ, и има ли валутен борд обвързващ саудитския риал с американската валута? Вижте повече във видеото.