Свят

САЩ обявиха извънредно положение заради маймунската шарка

От Euronews България Euronews България

Правителството на САЩ обяви епидемията от маймунска едра шарка за извънредна ситуация за общественото здраве след рязкото увеличаване на случаите. Случаите на заразяване с вируса в страната са надхвърлили 6 600, според здравните власти. Решението ще ускори разпределянето на ваксини, лечения и федерални ресурси за ограничаване на разпространението на вируса.

Властите са подготвени да реагират на следващото ниво при справянето с вируса и призоваха всеки американец да се отнася сериозно към маймунската шарка, да поеме отговорност и да помага да се справят с него.

Това решение цели потенциално лечение на болестта по опростена процедура и улесняване на достъпа до ваксини, за които вече няма да е задължително да преминават пред обичайното федерално проучване. Разпореждането ще позволи също правителството да е по-гъвкаво при разпределението им.

От Белия дом заявиха, че "ще направят всичко възможно", за да прекратят епидемията от маймунска едра шарка.

Това е вирус. Както знаем, вирусите по своята същност могат да бъдат динамични и той се разпространява бързо. Разполагаме с капацитет да тестваме до 80 000 души и това е много важно. От 6 000 стигнахме до 80 000. Ето защо сега разполагаме с 1 милиона и 100 хиляди ваксини. Тези дози, които бяха предвидени да пристигнат през ноември, сега ще бъдат през септември.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

Съобщението ще освободи парични и други ресурси за борба с вируса, който може да причини треска, болки по тялото, втрисане, умора и подобни на пъпки подутини по много части на тялото.

По данни на здравните служби в САЩ случаите са надхвърлили 6600. Една четвърт от тези случаи са се появили в щата Ню Йорк. През последната седмица Калифорния, Илинойс, Сан Франциско и окръг Сан Диего обявиха собствено извънредно положение във връзка с болестта.

Въпреки че властите казаха, че около 1,6 милиона американци са изложени на риск да се заразят с маймунска шарка, САЩ разполагат само с 550 000 дози ваксина.

На 23 юли Световната здравна организация обяви най-високата степен на извънредна ситуация след рязкото увеличаване на случаите в световен мащаб. В света са потвърдени над 26 000 случая в повече от 70 държави.