Политика

Социолог: Съставът на проектокабинета показва, че от ГЕРБ търсят широка подкрепа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков е едно от най-диалогичните лица в партията, което може да донесе широка подкрепа. Това коментира в студиото на Евронюз България социологът Петко Петков. 

С малки изключения - като вътрешния министър Калин Стоянов, например -  останалите кандидати за министри са ярки лица на ГЕРБ, което е безспорен знак, че Борисов е готов да понесе политическа отговорност, заяви още социологът. 

"Фигурата на Желязков е предпоставка за консенсус за съставяне на правителство. Като председател в 49-тото Народното събрание той печели подкрепата на депутати от различни партийни формации", отбелязва Петков.

Лидерът на партията Бойко Борисов залага на доказали се в структурите на партията кадри, казва социологът. Опитът на ГЕРБ да поеме отговорност за състава на правителство, като избира познати лица в политиката обаче може да доведе и до негативи, коментира още той.

Вероятностите за математическо съставяне на правителство не са малки и са възможни, заяви социологът. Въпросът не е е дали ще се състави правителство, а дали то може да издържи по-дълго време и да направи добри неща за България. Правителството на малцинството е много несигурно и нетрайно решение. Трудно е такава група да се държи компактна и ефективна, добавя Петков.

Цялото интервю вижте във видеото.