Общество

Кои са кандидатите за нов български патриарх?

От Euronews България Euronews България
Sveti Sinod BGNES Снимка: БГНЕС архив

Кой е Врачанския Митрополит Григорий?

Врачанския Митрополит Григорий е роден е на 19 септември 1970 година в Ботевград със светското има Красимир Маринов Цветков. 

 

Grigorii BGNES Снимка: БГНЕС

Възпитаник на Природоматематическата гимназия в родния си град. А когато е на 25 завършва двугодишен  курс на Софийската духовна семинария.

 На 17 ноември 1996 г. е замонашен в Хаджидимовския манастир „Свети Георги“ от митрополит Натанаил Неврокопски под името Григорий. 

На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през година по късно – за йеромонах. През1998 г. е възведен в архимандритско достойнство. Паралелно с това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

През 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската епархия. 

По предложение на Патриарх Максим става втори викарий на епархията и Светият Синод, по късно избран за браницки епископ.

На 7 февруари 2011 г. Светият Синод назначава епископ Григорий за игумен на Троянския манастир. Той е въдворен е като игумен от другия кандидат за патриарх митрополит Гавриил Ловчански.

През май 2014 г. е назначен за викарий на патриарх Неофит Български.

След смъртта на митрополит Калиник Врачански, през март 2017 година 13-те митрополити на Светия Синод единодушно избират епископ Григорий Браницки за нов врачански митрополит. Посрещнат е от хиляди миряни и е въдворен в епархията си на 18 март 2017 година.

След смъртта на патриарх Неофит Български, Светият Синод избира митрополит Григорий за временен наместник-председател на Светия Синод и изпълняващ задълженията на Софийски митрополит, до избора на нов Български патриарх.  

Кой е Видинският митрополит Даниил?

Видински митрополит Даниил е роден е на 2 март 1972 година в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов. 

 

Daniil BGNES Снимка: БГНЕС

Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба.

През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет, който завършва задочно през 2002 г. 

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски.

 На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество е ръкоположен за йеродякон. 

През 2004 г. става послушник  Роженския манастир, а на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. 

Възведен е в архимандритско достойнство през 2006 г. 

На 20 януари 2008 г. патриарх Максим Български го ръкополага за епископ с титлата драговитийски и е назначен за викарий на неврокопския митрополит.

Преминава като викарен епископ в американската, канадска и австралийска епархия през 2011 г. 

От 4 февруари 2018 г. е избран за видински митрополит.