Общество

Изборът на Патриарх: Митрополитите Григорий и Данаил се класираха за втори тур (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Митрополитите Григорий и Данаил отиват на втори тур за избор на нов патриарх, предава БНТ. 

Пуснати са 138 бюлетини. Нужни са 2/3 от гласовете на всички 138 делегати, за да бъде определен новият духовен водач у нас.

64 гласа са за врачанския митрополит Григорий, 51 гласа за видинския митрополит Даниил, 19 са гласовете за Гавриил Ловчански, а 4 са недействителните бюлетини. 

Патриаршеският избирателен църковен събор избира новия български патриарх

Четвъртият църковно-народен събор е открит, България избира своя духовен водач измежду трима кандидати – Григорий, Гавриил и Даниил, които да наследят покойния патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, митрополитите и епископите поведоха делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор от Синодалната палата към Българската академия на науките (БАН).

Съборът беше открит след като беше направена проверка на делегатите. От 140 кандидати, които се регистрираха вчера, присъстваха 138. Според устава на Българската православна църква е необходим кворум от 105 души.

В зала "Проф. Марин Дринов" на БАН бе гласувано изборното бюро, след което 138-е делегати на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор се върнаха в Синодалната палата, където ще бъде запечатана изборната урна. Гласуването започва в 9.15 ч. и ще приключи в 12 ч.

Изборно бюро е в състав отец Михаил Михайлов, отец Борис Петров, Борис Калибацев и доц. Николай Янев.

В Светия Синод вече гласува митрополит Григорий и останалите митрополити. 

 

Кандидатите са трима - са врачанският митрополит Григорий, ловчанският Гавриил и видинският Даниил. Гласуването ще бъде тайно. В него освен висшите духовници участват клирици и миряни от всяка епархия, както и монаси и представители на духовните училища.

 Според устава на Българската православна църква, кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 г. и да са били начело на епархия поне 5 г.  За нов духовен водач ще бъде избран този претендент, който получи две трети от гласовете.

Представители на поместните църкви пристигнаха в църквата "Света Неделя", където се отслужва литургия.

На литургията пристигна и вселенският патриарх Вартоломей начело на 10-членна делегация. За пръв път в църковната ни история представителят на Фенер присъства на интронизация на български патриарх.

 

Vselenski Patriarh Снимка: БГНЕС

В същото време в Синодалната палата се провежда избор за новия български патриарх.

След като бъде избран четвъртият български патриарх ,започва интронизацията, която ще се проведе в катедралния храм Свети Александър Невски.

Той беше затворен още вчера , за да се подготви за церемонията. Там бяха положени мощите на последния български патриарх преди падането на България под османско владичество Свети патриарх Евтимий. Те бяха донесени от Бачковския манастир . Светинята е поставена до чудотворната икона на Майката Божия – „Достойно есть“, където новият глава на българската църква в знак на приемственост ще се поклони на предшественика си и ще измоли от него застъпничество и помощ.

В понеделник сутрин новият български патриарх ще отслужи първата си литургия като глава на българската православна църква.