Общество

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

От Euronews България Euronews България
Sinod Kandidati BGNES Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това са Гавриил Ловчански (ляво), Григорий Врачански (средата) и Даниил Видински (дясно) Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх, предаде БГНЕС.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополита.

Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на българите трябва да отговарят на три условия: 1. Да са над 50-годишна възраст; 2. Да са били митрополити поне 5 години; 3. Да спазват църковния ред.

9 митрополити отговаряха на тези условия. Това са: Пловдивският Николай, Ловешкият Гавриил, Видинският Даниил, Русенският Наум, Варненският и великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.