Общество

Врачанският митрополит Григорий беше избран за наместник-председател на Светия синод (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Митрополит Григорий ще ръководи и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит.

Новината съобщи говорителя на Светия синод - старозагорския митрополит Киприан.

На днешното си заседание Светият синод реши още на 30 юни да бъде свикан Патриаршески църковен събор за избор на нов Български патриарх. На 20 юни ще да бъде свикано заседание на Синода, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията.

Тримата митрополити, които ще са кандидати за патриаршеския трон, ще бъдат излъчени с тайно гласуване и мнозинство от две трети от гласуващите митрополити. Уставът на Българската православна църква има четири изисквания към главата на Българската православна църква. Патриархът, който е и Софийски митрополит, трябва: да е епархийски митрополит; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия като владика поне 5 години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Митрополит Киприан коментира и решението на пловдивския митрополит Николай да не бъде поставян сред кандидатите за нов глава на Българската православна църква. Решението на Николай е окончателно, обясни Киприан.

В момента съставът на Светия синод е намален - освен овдовелия патриаршески престол, няма избран и Сливенски митрополит след смъртта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. А междувременно - в понеделник вечерта пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае да бъде кандидат за патриаршеския престол.

В обръщение, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия, той се възмущава от "медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол" непосредствено след смъртта на патриарх Неофит.