Общество

Проф. Тодор Танев: Изпитите на българските ученици вече са много по-свързани с практиката

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Възможно е потъването, което до този момент се случваше в образователната система у нас, да се е поукротило. Вниманието върху тази тема е голямо, покачиха се учителските заплати, появиха се нови учители, включително мъже, в една твърде феминизирана професия, а това дава винаги някакви резултати. Така в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият министър на образованието проф. Тодор Танев коментира по-високите резултати от матурите за 12 и 10 клас през изминаващата вече учебна година.

Според него обаче тези резултати са невъзможни за измерване.

Ако ти мериш с една линийка, която е със сантиметри едно нещо един път, а след това мериш подобно нещо с американска линия с инчове, кое е по-дългото? Ние фактически имаме различни тестове. Ако в една година мерим 100 компота от череши, а следващата година -100 компота от круши, те са несъизмерими.

Според него обаче вече изпитите са много по-свързани с практиката. Той определи посоката, която Министерството на образованието следва по отношение на изпитите като правилна, но допълни, че да се води само статистика на резултатите не е достатъчно, защото трябва да има задълбочен анализ за причините за резултатите на българските ученици.

Целия разговор вижте във видеото.