Цвят

Ново откритие: В Дания се отглеждат морски дарове, които улавят въглерод

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скорошно проучване на Университета в Орхус, Дания показва, че тонове пресни морски дарове могат да бъдат произвеждани годишно, като се използва само една десета от площта на ветроенергийните паркове в страната. Но за тази цел не всички морета са подходящи. Четиригодишният проект, в който си партнират Дания и Швеция се осъществява в най-големият вятърен парк в Скандинавия - Криегерс Флак.

В един район можем да произвеждаме както енергия без изкопаеми, така и храна за нарастващото население. Съществува все по-голяма конкуренция за пространство на сушата и в морето. Трябва да изграждаме структури, за да имаме повече производство на енергия без изкопаеми в морето.

Анет Брун, ръководител на проекта

С капацитет от над 600 мегавата, Кригер Флак може да захранва с енергия до 600 000 домакинства. Неговите 72 турбини доставят чиста енергия на близките Дания и Германия на юг. Но изследователите виждат повече от една полза на проекта. Вълните между въртящите се лопатки са превърнати в експериментална подводна ферма за морски дарове. На четири стометрови линии се отглеждат водорасли и миди. Учените смятат, че тези култури могат да помогнат за подобряване на качеството на водата и за улавяне на въглерод.

Това са нехранителни култури, които живеят от това, което поемат от морето, те улавят емисии, вместо да имат емисии.

Анет Брун, ръководител на проекта

Европейските държави масово увеличават производството на чиста енергия от вятърни турбини в Северно море. Водени от стремежа си да постигнат климатичните цели и да намалят енергийната си зависимост от Русия, девет европейски държави, сред които и Дания, обявиха миналата година плановете си да увеличат четирикратно сегашното производство до 2050 г.