Свят

Рекордни нива на въглероден диоксид бяха установени за 2023 г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

До края на 2023г. емисиите на въглероден диоксид от използването на изкопаеми горива и промените в земеползването ще достигнат 40 милиарда тона. Информацията се появи официално в годишния доклад за вредните емисии. 

“Основният източник на въглероден диоксид в атмосферата е изгарянето на изкопаеми горива. Изпускаме вредни емисии и заради промените в земеползването, предимно свързани с обезлесяването в тропиците. Въпреки това днес те представляват само около 10% от световните емисии“, казва проф. Пиер Фридлингщайн, автор на доклада.

Според Фридлингщайн, Бразилия, Индонезия и Демократичната република Конго имат най-големия принос към замърсяването.

“Тези три държави представляват около 55% от обезлесяването за последните 10 години. То винаги се използва, за да може да бъдат разширени земеделските площи и да бъде увеличена производителността на държавите в бъдеще”, допълва той.

Според изследователите след около седем години има 50% вероятност да не успеем да се справим със зададената цел от затопляне само с градус и половина до края на 21 век.

Въпреки това само 26 държави по света са намалили емисиите си от изкопаеми горива. Това обаче не е достатъчно, за да се ограничи въздействието им върху околната среда. 

“Не постигаме достатъчно големи съкращения на глобалните въглеродни емисии, за да можем да се справим с изменението на климата. Докато те не бъдат сведени до нула, затоплянето ще продължи. Наблюдаваме известен напредък, но в момента той не е достатъчен” , пък казва проф. Корин льо Кере.

Осемнадесетият годишен световен доклад за вредните емисии ще бъде публикуван по време на конференцията на ООН за изменението на климата в Дубай.