Политика

Андрей Чорбанов, ИТН: Ако президентът връчи третия мандат на нас, ще предложим състав на правителство

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

С оглед на резултата, който имаме на изборите, най-логично е да се разглеждаме като опозиционна партия. Настоящата ситуация е доста неестествена с липса на каквото и да е мнозинство, може да се стигне така, че ИТН да предложи правителство, ако президентът връчи третия мандат на нас. Това обяви в ефира на PrimeTime Андрей Чорбанов, заместник-председател на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ".

По думите му, ако президентът им даде третия мандат, то ИТН ще "разговаряме с всички политически формации, защото във всяка една има добри експерти". 

Новопоявилата се партия - "Величие", може да подкрепи правителство с първия мандат. Ясната и единствена мисия е да получат институционалната подкрепа, не бих се учудил формацията да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС.

Андрей Чорбанов

Политическата ситуация в предишното Народно събрание беше съвсем различна, бившите некоалиционни партньори са в изключително обтегнати отношения, можем да получим изненада и още в първия мандат да имаме избрано правителство, прогнозира още Чорбанов.

Относно решението на ИТН, обявено от Слави Трифонов вчера, Чорбанов коментира, че "нашият лидер се консултира със структурите и затова много ясно заяви, че няма да подкрепим правителство с първия и втория мандат". 

Имаше възможност, опция да подкрепим първия мандат, ако изцяло бъде представен изцяло експертен кабинет. Без каквито и да било политически лица. Много трудно би се намерил експерт, който да не може да се асоциира с някоя политическа сила. 

Андрей Чорбанов

Като балансирано определи Чорбанов днешното решение премиер и президент да представят България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе в началото на юли. "Не знам доколко сериозно ще е да изпратим двамата. Президентът е натовски генерал и затова е резонно той да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон", допълни депутатът от ИТН. 

Целия разговор във видеото.