Европа

ЕС санкционира Русия с пакет, насочен към забрана за доставки на втечнен газ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За първи път Европейският съюз насочва вниманието си към руския газ в новоодобрен пакет от санкции. Блокът ще наложи забрана на доставките на втечнен природен газ. Това обаче няма да бъде пълна забрана, както се случи с въглищата и петрола. Вместо това на страните от ЕС ще бъде разрешено да го купуват. Но няма да е възможно да го препродават извън ЕС. Според председателя на Европейската Комисията е ключово да се намалят приходите от Русия.

Приветствам споразумението по 14-ия ни пакет от санкции срещу Русия. Този тежък пакет допълнително ще лиши Русия от достъп до ключови технологии. Той ще я лиши и от допълнителни приходи. Той ще се справи със сенчестия флот и сенчестата банкова мрежа на Путин в чужбина.

Урсула фон дер Лайен

Според експертите, въпреки ограниченията си, този пакет е добре направен и няма да засегне доставките за европейските граждани.

Газът никога не е бил санкциониран след началото на пълномащабна инвазия. Така че бих казал, че това е огромна първа стъпка. И е доста важна, защото Европейският съюз, създаде, за Русия, огромно логистично препятствие.

Петрас Катинас, енергиен анализатор в Центъра за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух

За да доставя втечнен природен газ за Азия през зимата, Русия трябва да използва европейските пристанища във Франция и Белгия, нещо, което сега ще бъде забранено.

Русия няма да може да използва нашите пристанища. Това означава, че те трябва да използват директни кораби до Азия. Ако не те трябва да намерят друго място примерно в Турция или в други страни, където да могат да извършват своите дейности. Това означава, че логистичният им маршрут ще бъде по-дълъг. Освен това ще им струва по-скъпо транспорта.

Петрас Катинас

Одобрението беше отлагано няколко пъти заради резервите, изразени от няколко държави, включително Унгария и Германия.