Европа

ЕС обмисля санкции върху реекспорта на втечнен природен газ от Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За първи път в дневния ред на ЕС са включени санкции за руския газ. Но обхватът на мерките ще бъде ограничен: Страните от ЕС ще продължат да купуват руски втечнен природен газ, но няма да могат да го реекспортират, след като го преработят. След въглищата и петрола, газът е следващият голям ход във войната на санкциите. Но рискът той да окаже голямо въздействие върху икономиката на ЕС възпира действията. Анализаторът Джовани Сгаравати смята, че сега ценовият шок ще бъде "съвсем малък и овладян", и обяснява как ЕС е изчаквал подходящите условия.

С хранилището, което по принцип е на много сигурно място, и с новите доставчици, с новия договор, ЕС смята, че може да започне да налага санкции на руския газ. Мисля, че причината за всички санкции е, че искаме да навредим повече на Русия, отколкото на себе си. И затова природният газ никога преди не е бил санкциониран.

Джовани Сгаравати, анализатор в Bruegel

Докато ЕС намалява зависимостта си от руския тръбопроводен газ от 40 % през 2021 г. на 8 % през 2023 г., по данни на ЕС, вносът на втечнен природен газ се увеличава през последните години. Особено в страни като Белгия и Испания. Реекспортът, известен също като препродаване, все още е важна част.

Русия прави около 8 до 9 милиарда долара годишно от износ на втечнен природен газ. И препродаването все още е доста значителна част от него, то е 10 до 15% от общия износ на терминала за втечнен природен газ Ямал. Така че това има потенциал да засегне много компании.

Джовани Сгаравати, анализатор в Bruegel

Посланиците на ЕС проведоха първото обсъждане на този 14-и пакет от санкции срещу Русия. Целта е той да бъде одобрен преди Унгария да поеме председателството на Съвета през юли следващата година, тъй като Будапеща вече се противопостави на предишните пакети.