Свят

Жителите на Мексико се молят тропическа буря да ги застигне

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Жителите в северната част на Мексико често страдат от пресушаване и недостиг на питейна вода. Сега те се надяват тропическата буря Алберто да ги спаси. Това е първата голяма буря от началото на сезона на ураганите. Алберто се формира в югозападната част на Мексиканския залив. Националният център за ураганите съобщи на 19 юни, че бурята се намира на около 240 км от град Тампико.

Имахме дълга суша. Бяхме затруднени с питейната вода. Беше борба заради сушата, която причини тези липси, а сега всички чакаме с нетърпение да дойде дъждът.

Ямилет Флорес, жителка на Тампико

Бурята носи силни ветрове, обилни валежи и наводнения по крайбрежието на Тексас и Мексико. Ветровете могат да достигнат скорост от 72 до 80 км/ч. Властите в Тампико обявиха, че е задействан команден център в координация с водоснабдителните, електрическите и петролните компании. Целта е водата от бурята да бъде съхранена за бъдещо ползване. От години градът е в зоната на екстремните пресушавания. 

Бог ни изпраща вода, която е крайно необходима, защото на много места изобщо няма. Трябва да разчитаме на водоноски, да пълним кухненски съдове. И Бог се смили над нас, защото ни изпраща тази буря.

Бланка Коронел Морал, жителка на Тампико

От Гражданска защита на щата Тамаулипас съобщиха, че разполагат с 333 подслона в района. Властите призовават жителите да се запознаят с общинските препоръки за безопасност и евакуация.