Европа

Жега в Европа: Испания, Италия и Франция с необичайно високи температури

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 210421

Скоро посрещаме астрономическото лято, но жегите в Европа започнаха още в средата на месец юни. Високи температури, необичайни за това време от годината, регистрираха Испания, Италия и Франция.

 

Броени дни преди настъпването на астрономическото лято жегите вече пресушават най-голямата река в Италия. Дългата над 600 км река По преминава през основни селскостопански площи и снабдява с вода най-индустриализираните райони в страната. Тази година обаче на места по течението ѝ вместо вода има пясък - явление, невиждано от десетилетия.

 

Дебитът на реката тук е около 300 кубични метра в секунда. Обикновено в тази област е около 1800, така че сега е намалял. Не сме виждали такава криза от 70 години. От началото на статистическите измервания никога не сме отчитали такива данни.

Меучо Берсели, управление на басейна на река По

Хората се притесняват и от евентуален недостиг на питейна вода.

 

В 25 града в провинция Бергамо питейната вода се доставя с танкери. Същото е и в сто други града в регион Пиемонт.

Меучо Берсели, управление на басейна на река По

Сушата тревожи и фермерите заради проблемите с напояването на тазгодишните посеви.

 

Скорошните валежи и дъждове не бяха достатъчни да разрешат проблема, който е тежък от зимата. Чака ни катастрофална година от гледна точка на земеделието.

Мартина Коделупи, фермер

Италия не е единствената страна, в която горещините вече създават предизвикателства за хората. Тази седмица в Испания се разразиха няколко горски пожара, след като температурите в централните части на страната достигнаха 40 градуса. Сред най-засегнатите от стихиите е област Каталуния. Според властите там до момента са унищожени над 500 хка дървета. Подобна гореща вълна в Испания не е имало от 40 години. 


И във Франция бяха отчетени необичайни за средата на юни температури от около 40 градуса. В Париж се очаква през уикенда да бъде поставен рекорд за най-голяма юнска жега.