Свят

Русия и Виетнам подписаха 11 споразумения за сътрудничество

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Лидерите на Виетнам и Русия заявиха, че искат да засилят връзките по между си, след като се срещнаха във виетнамската столица Ханой. Припомняме, че вчера Владимир Путин беше в Пхенян, където сключи пакт за отбрана със Северна Корея. Виетнамският президент То Лам изказа похвали за руския си колега, като го поздрави за скорошното му преизбиране. В отговор Путин заяви, че укрепването на стратегическото партньорство с югоизточната азиатска страна е един от приоритетите на Русия. Пътуването му до Виетнам се тълкува като демонстрация на дипломатическата подкрепа, на която Русия все още се радва в региона. Путин заяви, че Москва и Ханой искат да изградят това, което той нарече надеждна архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион. Той също така добави, че Русия желае да разшири инвестициите в областта на енергетиката във Виетнам.

Русия отдава голямо значение на въпросите за по-нататъшното укрепване на традиционно приятелските руско-виетнамски отношения на всеобхватно стратегическо партньорство. И тези отношения продължават да се развиват прогресивно в духа на равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на интересите на другата страна.

Владимир Путин, президент на Русия

Двамата президенти присъстваха и на размяната на 11 споразумения и меморандуми за разбирателство, сред които сделки в областта на нефта и газа, ядрената наука и образованието. Путин също така заяви, че уважава диалога с регионалния блок - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, в който според него Виетнам играе активна роля. Междувременно говорител на делегацията на ЕС във Виетнам заяви, че Ханой има право да развива собствена външна политика, но заяви, че войната на Русия в Украйна доказва, че Москва не зачита международното право. Съединените щати разкритикуваха посещението за това, че дава платформа на Путин да популяризира агресивната си война. Връзките на Виетнам с Русия са тесни и датират от много десетилетия. Тя започва от жизненоважната военна, икономическа и дипломатическа подкрепа, която Съветският съюз оказва на новата комунистическа държава в Северен Виетнам през 50-те години на миналия век.