Свят

Стратегическо партньорство: Путин и Ким Чен-ун подписаха пакт за взаимна отбрана

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският му колега Ким Чен-ун подписаха днес в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според руските агенции преговорите на двамата лидери, водени на четири очи, са продължили около два часа.

Пактът включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин.

Руският държавен глава обърна внимание на изявленията на Съединените щати и други страни от НАТО, които се съгласиха да позволят на Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, доставени от Запада.

"Това не са само изявления, това вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения", каза Путин.

Русия също така не изключва развитието на военнотехническо сътрудничество със Северна Корея във връзка с подписания Договор за стратегическо сътрудничество, заяви Путин след разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Руската федерация не изключва за себе си развитието на военнотехническото сътрудничество с Корейската народнодемократична република в съответствие с подписания днес документ", заяви руският президент.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че подписаното с Русия споразумение за взаимопомощ е с чисто отбранителна насоченост въпреки ясното предупреждение, отправено към Запада, предаде Франс прес.

"Този мощен договор не е нищо по-малко от един наистина конструктивен, перспективен и изключително мирен и отбранителен документ", заяви Ким, застанал редом с руския президент Владимир Путин, когото окачестви като "най-добрия приятел на корейския народ".

С него отношенията между Северна Корея и Русия са се издигнали до "ново, високо ниво на съюзничество", подчерта Ким, цитиран от Ройтерс. Според севернокорейския лидер подписването на документа бележи важен и исторически момент в отношенията между двете страни.

 

На разходка с руска лимузина

След като подари на Ким един от луксозните автомобили по време на изпълнената с помпозност визита в Пхенян, Путин взе севернокорейския лидер на разходка с лимузина руско производство.

Видео, публикувано от руската държавна телевизия, показва как Путин сяда зад волана на черната бронирана лимузина, която е неговата официална президентска кола в Русия, а Ким се качва на пътническата седалка.

След това се вижда как автомобилът се движи по път, който преминава през нещо, което прилича на парк, преди да спре. Кореец в костюм и с бели ръкавици се вижда как отваря вратата на Ким, след което се втурва да държи вратата на Путин.

След това се вижда как Путин и Ким вървят един до друг и разговарят по пътека в гориста местност с един мъж, вероятно бодигард, който върви зад тях.

Смята се, че Ким е запален автомобилен ентусиаст и един от помощниците на Путин заяви по-рано днес, че руският лидер е подарил на Ким лимузина "Аурус", произведена в Русия.

Путин подари на Ким първата лимузина "Аурус" през февруари тази година, съобщиха тогава двете страни, което означава, че сега той разполага с поне две от тези превозни средства.