Европа

Пожар в гръцката болница "Балъклъ" в Истанбул

От Euronews България Euronews България

Голям пожар се разрази днес в болница в Истанбул. Успешно са евакуирани над 100 пациенти. Някои от болните успяват да излязат от зданието сами, а други са извеждани на носилки от служителите в медицинското заведение.

Засега не са известни причините за пожара в болницата.

Огънят бързо е обхванал покрива на историческата сграда, построена през 18-и век, която продължава да се обслужва от гръцката общност в града.

Пожарът е възникнал в отделението за възрастни хора и се е разпространил на други етажи на многоетажната сграда, както и на външната ѝ пристройка.

Пациентите с проблеми с придвижването трябваше да бъдат транспортирани в инвалидни колички или дори на гърба на други хора и пожарникари, за да бъдат спасени. Само от отделението на старческия дом са евакуирани безопасно 104 души, които са откарани в други болници в града.

Пожарът е овладян за няколко часа и са започнали маневри за предотвратяване на повторното му възникване.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с главния лекар Стати Леана на болнизата и е изразил дълбокото си съжаление за пожара. Той е изразил задоволство, че няма жертви и пострадали, че пожарът е потушен и информира, че ремонтните дейности ще започнат възможно най-скоро.

Президентът Ердоган също така възложи на министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа да следи отблизо и да съдейства на болничното заведение.

Тази болница датира от 1454 г. Разрушена е от земетресението през 1894 г., но е възстановена и обновена през 1991 г.