Европа

Взрив в склад за боеприпаси подпали пожар в гора близо до Берлин

От Euronews България Euronews България

Голям пожар избухна в една от най-големите градски гори в Берлин. Той беше предизвикан от няколко експлозии, станали в склад за муниции.

Най-често там биват унищожавани невзривени и открити по време на строителни работи снаряди от периода на войната. Там се складират и конфискуваните фалшиви фойерверки.

Засега не е ясно какво е предизвикало взрива.

Силите за спешна помощ се опитаха да потушат пожара на мястото в Грюневалд. Но след това избухнаха експлозии и детонации. Във въздуха полетяха отломки, така че нашите аварийни служби трябваше да се оттеглят на разстояние от 1000 метра. Ще направим оценка на ситуацията от мястото на взрива първо от въздуха. С помощта на армията ще се опитаме да навлезем в района с бронирани автомобили.

Томас Кирщайн, пожарна служба в Берлин

Около 100 пожарникари се борят с огнената стихия. Ситуацията остава трудна заради възможни повторни експлозии. На мястото на инцидента пристигнаха и водни оръдия, хеликоптери и специални евакуационни цистерни.

Пожарът се разпространява бързо. Все още е опасно за живота да се приближите до мястото на пожара, на заден план все още се чуват силни експлозии, предупреждават от полицията. На жителите на намиращите се наблизо райони се препоръчва да не отварят прозорците и да изключат климатиците.

Затворена е временно жп линията, както и магистралата между Берлин и Потстдам Противопожарната служба работи координирано с други ведомства и организации, а за получаването на информация се използват дронове.

До момента пожарът е изпепелил 1,5 ха гора, но няма опасност за жилищните сгради. Температурите достигат 38 градуса.