Политика

Избраха Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители. "Против бяха 66 депутати, 39 се въздържаха.

Другите кандидати бяха Виктория Василева от "Величие", Петър Петров от "Възраждане" и Силви Кирилов от ИТН. 

 "На първо място бих искала да благодаря за оказаната висока чест. С това гласуване са дава възможност за функциониране на властта. НС е единствената форма за легитимиране на изпълнителната и законодателна власт. Това е основна отговорност на депутатите. Трябва да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Носим отговорност за качеството на законодателната дейност. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази посока. Можете да разчитате, че ще спазвам законите и Конституцията на България", заяви Рая Назарян. 

 

NS Glasuvane BGNES Снимка: BGNES

Парламентът ще има и седем заместник-председатели, по един от всяка парламентарно представена партия. Те бяха гласувани анблок.

За кандидатурите на седмината заместници "за" гласуваха 233 депутати, нито един против, а трима се въздържаха.

Заместник-председател на НС от ГЕРБ е Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от ПП-ДБ – Атанас Атанасов, от БСП - Драгомир Стойнев, от Възраждане – Цончо Ганев, от ИТН – проф. Андрей Чорбанов, от Величие – Виктория Василева.

ПП-ДБ: Рая Назарян е най-яростният защитник на санкционирания по Магнитски

Народното събрание може да започне работа, но лошата новина е, че председателят е най-яростният защитник на санкционирания по закона Магнитски. Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ на трибунка в парламента, предаде БГНЕС.

“Рая Назарян заяви преди дни следното: САЩ са подведени, за ГЕРБ санкциите по Магнитски нямат стойност. Явно така се става председател на парламента”, смята Денков.

Той увери, че ще продължат да бъдат опозиция.

Според Йордан Иванов пък служебният кабинет прави чистки в службите без прозрачност и правителството излиза от правомощията си.

 

Слави Трифонов: Ако президентът даде мандат на ИТН, ние ще предложим експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обясни с пост в социалната мрежа Facebook решението на парламентарната група на партията да подкрепи предложената от ГЕРБ-СДС за председател на парламента Рая Назарян.

„Живеем в парламентарна държава и има парламент, който избира правителство, което управлява държавата. Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест, основният закон е такъв. Първият мандат отива в спечелилата изборите политическа сила. Това е ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС. ИТН няма да подкрепи прaвителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време. И ако другите партии в парламента не искат да се ходи на избори, ще подкрепят това правителство“, посочва Трифонов.

За да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент, с избран председател на парламента, обяснява още той.

 

 

Борисов: Ние сме на избори, въпросът е да изберем председател, който да ни прати на тях

Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен, да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори. Това заяви в кулоарите на паррламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във втория ден на новоизбраното 50-о Народно събрание, предаде БНТ.

"Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. За втори път Христо Иванов ми прави този номер. Кара ме да подкрепяме конституцият, подкрепям всичко, което прави и след това дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тук да се оправя с кашата", подчерта Борисов.

По думите му Рая Назарян остава кандидатът на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание.

"Разбирам Слави Трифонов, в действителност в тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление, това се нарложи в обществото и мисля, че затова и Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера казах, че такава подкрепа не ние нужна, защото което и от двете да се каже , то е лошо за ГЕРБ и за колегите от ИТН", допълни той.

 

Пеевски: Не мога да проумея как се руши България пред очите ни

Не мога да проумея как се руши България пред очите ни в момента, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според Пеевски някои от политическите партии вече провеждат предизборната си кампания.

"Рушим държавността, да бъдем отговорни към хората", обърна се Пеевски към народните избраници, упреквайки ги в неуспешния избор на председател на 50-ото Народно събрание.

"Парламентът трябва да тръгне. Дали ще има правителство или не, е тема след това и има конституционна процедура", каза още Пеевски и заключи:

"Ако това не го направим, подаряваме България на Путин".

Първото заседание на 50-ото Народно събрание продължава и днес след провала на избора на председател.



Номинации за поста получиха четирима народни представители - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и  Юлияна Матеева от "Величие". Първият път народните представители гласуваха кандидатурите и на четиримата. Никой от тях обаче не успя да събере необходимата подкрепа.

На балотаж отидоха Петър Петров от "Възраждане" и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. На втория тур "за" Петър Петров гласуваха 41 народни представители. Рая Назарян получи подкрепата на 115 депутати. 

Според процедурните правила , кандидати за председател на Народното събрание могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители. Днес опитите продължават.