Общество

Ангеличин: Докато прокурорите не плащат обезщетенията от джоба си, нелепите обвинения няма да спрат

От Euronews България Euronews България

Удовлетворен съм от решението на съда. Получавам някакво възмездие за тези 5 години, в които животът ми тръгна в друга посока

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime бившият зам-министър на външните работи Христо Ангеличин, който осъди прокуратурата за 20 хил. лева за моралните вреди от делото за безстопанственост срещу него, по което беше оправдан. Решението е на Софийския апелативен съд, а обезщетението му е намалено с 5000 лева спрямо първоинстанционното решение.

Той посочи, че обвиненията срещу него са били „абсолютно нелепи“.

„Това че е възможно да кажеш на бялото черно и да пуснеш един човек в следващите 5 години да доказва, че бялото е бяло.. Всеки в нашата държава може да обвини някой с големи букви, стига да има ресурс, а на малкия човек след това му трябва доста време, за да изчисти името си“, коментира бившият зам.-министър.

По думите му това би могло да спре в момента, в който тези обезщетенията на хората, осъдили прокуратурата, започнат да се плащат от джобовете на самите прокурори.

Според Ангеличин ако на второинстанционно решение се взима половината заплата от обвиняващия прокурор, тогава прокурорите ще бъдат много внимателни какви точно обвинения повдигат.

Има нещо порочно в системата. Да, имаш достатъчно основния да обвиниш – добре, излизаш с лицето си и обвиняваш. Но ако се провалиш тогава носиш отговорност за собствения си провал. По този начин се регулира системата.

Христо Ангеличин, бивш зам-министър на външните работи

Той посочи, че прокурорите, които са го обвинили, са били повишени, а Сийка Митева се е издигнала до говорителка на главния прокурор.

Ангеличин е убеден, че закриването на специализираното правосъдие е стъпка в правилната посока.

„Мен ме осъди специализираният наказател съд на първа инстанция и то защото за никого не беше тайна, че спецпрокуратурата диктуваше на съда как и дали изобщо да бъдат осъдени обвинените. Единственото ми спасение беше, че се обърнах към достатъчно авторитетна кантора, която застана зад мен и съдът не си позволи оттук нататък да взима абсолютно непопулярни решения, давайки си сметка, че това няма да е добре за техния имидж“, каза Ангеличин.

„Те знаеха, че ще стигна и до Европа и че ще намеря правата си. Нещата, които в България са възможни, в Европейския съд по правата на човека не са“, подчерта бившият зам.-министър на външните работи.

Той заяви още, че преследването на политическа кариера за него не е самоцел.

Според Ангеличин изходът от политическата криза е в участието на нови хора в

Целия разговор вижте във видеото.