Европа

Осем души са били задържани след боя между сръбски и английски футболни фенове в Гелзенкирхен

От Euronews България Euronews България
EURO 2024 Serbia Fans AP Сръбски футболни фенове се веселят в град Гелзенкирхен преди мача от група C между Сърбия и Англия на Евро 2024. Снимка: АП

Осем души са били временно задържани след сбиване между фенове на Сърбия и Англия в Гелзенкирхен преди откриващия мач на двете страни на Европейското първенство, съобщава полицията в града, цитирана от АП.

Властите заявиха, че инцидентът в неделя е приключил бързо и че като цяло са доволни от операцията по сигурността около мача, който беше класифициран като високорисков от полицията поради опасения от потенциално насилие от страна на феновете. И двете групи привърженици са известни с това, че създават проблеми преди и по време на мачове.

На кадри от социалните медии се вижда как мъже хвърлят столове един срещу друг пред ресторант, украсен със сръбски знамена. Полицията съобщи, че група сръбски фенове се хранели вътре, когато голяма група английски фенове се опитали да влязат.

Репортерите, които пристигат малко след това, намират улицата осеяна със счупени стъкла и маси, докато няколко десетки полицаи стоят наблизо.

Седем привърженици на Сърбия и един фен на Англия са били задържани след кавгата и са пропуснали мача, заяви пред репортери старшият служител на полицията в Гелзенкирхен Петер Бот. Той каза, че един от феновете е отишъл в болница с травма на главата, но се е изписал сам, за да гледа мача. На служителите не е известно някой друг да е пострадал.

Задържаните фенове са били освободени през нощта, но полицията е в контакт с УЕФА и ще препоръча да им бъде забранено да участват в предстоящи мачове.

Полицията в района има дългогодишен опит с един от най-рисковите мачове в Германия - дербито между базирания в Гелзенкирхен „Шалке“, който в момента е във втора дивизия, и съперника му „Борусия“ (Дортмунд).

Също в неделя германската полиция простреля и рани мъж, който я заплашваше с чук и коктейл "Молотов" в северния град Хамбург, часове преди мача между Нидерландия и Полша. Полицията обаче заяви, че мъжът може да е страдал от психично заболяване и че няма индикации инцидентът да е свързан с мача за Евро 2024.

Говорителят на германското министерство на вътрешните работи Максимилиан Кал заяви, че служителите по сигурността оценяват положително първия уикенд на турнира и оценката им за риска не се е променила.

"Разбира се, през уикенда имаше инциденти, например ... с хулигани вчера в Гелзенкирхен, но това беше ситуация, с която полицията там се справи бързо и преди всичко беше подготвена", каза Кал пред репортери в Берлин. "Досега не е имало изненадващи събития."