Спорт

Около 22 хиляди полицаи ще охраняват Европейското първенство по футбол в Германия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германия се подготвя да демонстрира огромни усилия в областта на сигурността за предстоящото Европейско първенство по футбол, което започва утре. Федералната полиция ще извърши най-мащабното разполагане на силите си от създаването си през 1951 г. Около 22 хил. полицаи ще дежурят всеки ден без отпуски до края на първенството в средата на юли. Те ще бъдат подпомагани и от международни колеги. 

 

Има т.нар. рискови играчи, защото спортът никога не може да се разглежда изолирано от политическите събития в света. Трябва да сме подготвени и за подобни на война или други политически конфликти, защото подобно нещо може бързо да се пренесе и в спорта. Ние, като полиция, се опитваме да се подготвим по най-добрия възможен начин. А посланието към футболните фенове, които искат да следят спорта, е, че всички са добре дошли. А ние ще бъдем готови за този 1%, които идват, за да всяват хаос.

Карстен Таешнер, говорител на полицията в Тюринген

През последните години насилието във футбола в Европа се засили, като особено тревожни бяха случаите в Гърция, Турция и Франция. За Евро 2024 Германия очаква стотици хиляди фенове. Мачовете ще се проведат в 10 различни града. Четири от тях се намират в гъсто населения столичен регион Рейн-Рур, който е лесно достъпен от съседните държави благодарение на отличните железопътни връзки.

Припомняме, че Евро 2016 във Франция беше белязано от насилие, тъй като руски хулигани нападнаха английски фенове в Марсилия. Мачът на Англия срещу Сърбия в неделя в Гелзенкирхен е включен от УЕФА в списъка на високорисковите мачове. Феновете ще могат да пият нискоалкохолна бира само извън стадиона, а пиенето на трибуните няма да е позволено. Забрана за алкохол ще има и в центъра на градовете вечерта. Другите високорискови мачове включват Полша, Хърватия, Румъния, Нидерландия и Чехия.