Европа

Критична ситуация: Най-голямата АЕЦ в Европа – "Запорожката" е напълно извън контрол

От Euronews България Euronews България

Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, е "напълно извън контрола" на Международната агенция за ядрено регулиране. Ситуацията в нея става все по-сериозна с всеки изминал ден.

За това предупреди ръководителят на организацията Рафаел Гроси. Той призова властите на Русия и Украйна да позволят на експерти да посетят централата, за да се избегне евентуална авария.

Според Гроси в АЕЦ принципите на ядрената безопасност са били нарушени.

За да може едно ядрено съоръжение да работи нормално и безопасно, има редица принципи и норми, които трябва да се спазват. И когато погледнем уникалната ситуация, в която се намираме в атомната електроцентрала в Запорожие, виждаме, че повечето от тези принципи, ако не и всички, се нарушават.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Според Гроси доставките на оборудване и резервни части за завода "са прекъснати", затова МААЕ не е сигурна, че централата, която е под руски военен контрол, "получава всичко, от което се нуждае".

Най-голямата ядрена централа в Европа е опасно близо до боевете. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че използва централата, която превзе през март, като военна база за извършване на атаки срещу украинските сили.

Украински официални лица казаха, че руснаците разполагат войски и складират военна техника на територията на електроцентралата на река Днепър в южната част на Украйна.

Понастоящем фронтовата линия минава покрай южния град Запорожие.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е предприело нападение срещу контролно-пропускателен пункт на украинските въоръжени сили в самопровъзгласилата се Донецка област.

В същия ден украинската страна демонстрира изстрелването на доставените от САЩ ракетни системи HIMARS. Нов доклад на „Амнести Интернешънъл“ критикува и двете страни за това, че бойните им тактики застрашават цивилното население.

Русия е обвинявана за безразборните си ракетни атаки, докато Украйна е упреквана, че е навредила на цивилни граждани чрез създаване на бази и експлоатация на оръжейни системи в населени райони.

Междувременно президентът Володимир Зеленски благодари на Министърът на външните работи на Естония, който пристигна на посещение в Киев, за подкрепата към страната му. И по-специално за така необходимите средства за възстановяване на повредената инфраструктура на Украйна.