Свят

Срещу свръхпечалбите: ООН иска специално данъчно облагане на петролните и газовите компании

От Euronews България Euronews България

Да се наложи специално данъчно облагане на петролните и газовите компании, поиска Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според него е "неморално" тези фирми да печелят от енергийната криза. Само за няколко месеца те са спечелили повече от 100 милиарда долара, заяви той.

Призивът му идва в момент, когато увеличените цени на енергийните суровини заради войната в Украйна, доведоха до рекордни печалби на тази индустрия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да смекчат последиците от енергийната криза, която смазва най-уязвимите. Затова се обърна към правителствата да наложат специален данък върху прекомерните печалби на енергийните компании.

Според Гутериш компаниите за добив на нефт и газ страдат от „гротескна алчност“, която доведе до скок на сметките.

Неморално е петролните и газовите компании да правят рекордни печалби от енергийната криза на гърба на най-бедните хора и общности и за сметка на климата. През първото тримесечие на тази година печалбите на най-големите енергийни компании възлизат на почти 100 млрд. долара. Призовавам всички правителства да обложат с данък тези прекомерни печалби и да използват тези средства в подкрепа на най-уязвимите в тези трудни времена.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Ако кризата засяга всички, то не всички са в една и съща лодка. На континента например някои правителства решиха да субсидират високите разходи, докато други досега избягваха да го правят.

Общо четири от най-големите енергийни компании – "Ексън" (Exxon), "Шеврон" (Chevron), "Шел" (Shell) и "Тотал" (TotalEnergies), са спечелили почти $51 млрд. през второто тримесечие на 2022 г., което е почти почти два пъти повече в сравнение с периода преди година.

Гутериш разкритикува войната на Русия в Украйна, която отчасти е предизвикала световна енергийна криза.

По думите му войната в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху хората в тази страна, но също далеч отвъд пределите на Украйна, като предизвиква тройна криза в достъпа до храна, енергия и финанси.

Според него бюджетите на домакинствата навсякъде се оказват затруднени от високите цени на храните, транспорта и енергията, подхранвани от климатичните промени и войните

Гутериш призова за пестене на енергия и по-бърз преход към възобновяема енергия. По-богатите страни също трябва да насърчават обществения транспорт. Гутериш създаде в рамките на ООН глобална работна група за справяне с последиците от пандемията и войната в Украйна.