Спорт

Евро 2024 се открива с двубоя Германия-Шотландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Тартановата армия“ е окупирала Мюнхен, докато Шотландия излиза тази вечер срещу Германия в мача на откриването на Европейското първенство по футбол. Един месец феновете на най-популярната игра ще живеят с емоциите около мачовете.

Шотландците изглеждат готови да се противопоставят на домакините, стремят се за пръв път да стигнат до фазата на директните елиминации.

Вярваме, че можем да постигнем добър резултат всеки път, когато излизаме на терена. Иначе какъв е смисълът? Подготвили сме се добре, готови сме. И се надяваме да видите това на терена.

Стив Кларк – старши треньор на Шотландия

Шотландия показа потенциал да изненадва фаворитите, постигайки победи срещу Испания и Норвегия в квалификациите. Но е спечелила само един мач срещу Бундестима – преди повече от 25 години.

В германския лагер нещата изглеждат спокойни, но очакванията на феновете са големи.

Те могат да бъдат труден съперник, не трябва да бъдат подценявани. Имам уважение към тях, но знаем и нашите силни страни. Имаме много качество в нашия отбор и ако успеем да разгърнем потенциала си, тогава можем да спечелим.

Илкай Гюндоган – капитан на националния отбор на Германия

Ако има някой, който е уверен в победата на Бундестима, това е африканската слоница Буби, която изпрати топка във врата, маркирана с германското знаме.

24 отбора ще изиграят общо 51 мача. Финалът е в Берлин на 14 юли. Букмейкърите дават предпочитание на Англия да спечели шампионата.