Общество

Главчев обеща бърза реакция от държавата след опустошителната буря в Централна България (Обновена)

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Силна буря причини множество материални щети в Казанлък, Шипка и няколко други населени места в Централна България. Градушката, паднала там, беше с големина на орех. Бурята нанесе сериозни щети на автомобили и покриви. В града бяха получени множество  сигнали за  паднали дървета и клони. На терен работиха няколко пожарни и аварийни екипа, както и служители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова обясни в ефира на „Добро утро, Европа“, че най-много щети има в гр. Шипка, където градушката е била с големината на яйце. Покривите на детската градина и училището в града са много пострадали, а много покриви на частни къщи изобщо липсват, каза още кметът на Казанлък.

В същото време градушка с големина на яйце нанесе щети и в Ботевград и околните села. Там има  изпочупени керемиди и прозорци. Повредени са автомобили, има и унищожена реколта. Кметът на града Иван Гавалюгов каза в ефира на „Добро утро, Европа“, че е създадена организация и се разчистват паднали дървета.

"Има материални щети по частно имущество -автомобили и къщи, както и на земеделските култури в региона, но няма пострадали хора", обясни още той.

По-късно през деня министър-председателят Димитър Главчев посети гр. Шипка, откъдето обеща, че няма да има забавяне на помощта от държавата.

Тежки са щетите. Цели покриви са компрометирани, санировка е компрометирана, тука видяхме и здравната служба, която скоро е санирана и реновирана, и днес отново се нуждае от ремонт. Помощта от държавата ще бъде получена от тези, които имат право в най-кратки срокове. Каквото зависи от държавата, ще го направим в най-бързи етапи“, каза Главчев.

„Хората сами си оправят, не чакат държавата, сами се справят, но имат нужда от държавата, разбира се“, добави служебният премиер. „Сформираме оперативен щаб в Шипка с председател министърът на вътрешните работи“, обясни той.

Почти всички къщи в Шипка са пострадали, заяви кметицата Василка Панайотова.

„За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Очаквам около 600 да подадат, защото почти няма непоразена къща. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат щети“, заяви Панайотова, цитирана от БГНЕС.

70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на бурята в Шипка снощи. Най-много от тях – за наводнени автомобили. Има и наводнени приземни етажи, няколко паднали дървета и скъсани електрически кабели.

„Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството има финансова възможност да реагира на щетите, но топката е в ръцете на местната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят документите и исканията си, за да можем да ги разгледаме“, заяви служебният министър Калин Стоянов.

Той уточни, че "топката е в общината, в местната администрация, които трябва максимално бързо да съберат и да изготвят необходими документи, след което да входират своите искания в комисията по бедствия и аварии", предаде БТА.

Стоянов каза, че от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съвместно със служителите от полицията са реагирали на около 70 сигнала вчера. По думите му те са били предимно за няколко наводнения на приземни етажи и дворове, за множество увредени автомобили, паднали дървета, както и скъсани електропроводни кабели.

 

Вижте повече във видеото.