България

Щетите след градушката във Велико Търново са за милиони

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

Започна описването на щетите след силната буря с градушка, която премина вчера над Велико Търново. Бедствието причини огромни материални щети, има много паднали дървета, потрошени автомобили, отнесен е покрив на училище и фасади на сгради. Кметът Даниел Панов свика извънредно кризисен щаб, който да оцени щетите.

Силната буря с градушка премина над Велико Търново около 19:00 часа вчера. Големите ледени късове, които се изсипаха в рамките на 15 минути, причиниха огромни материални щети в 10 населени места във Великотърновско. Потърпевши от градушката са 10 автокъщи в село Шереметя, където са напълно унищожени около 400 автомобила. Собствениците пресмятат, че щетите са за близо 4 милиона лева.

Рязко притъмня и се получи това, което се вижда на място. Това адско бедствие, аз съм от 13-14 години в това село, не сме се сблъсквали с такова нещо и досега и не сме чували някой назад в годините да е имал такова сериозно бедствие. Колегата и аз имаме общо около 120 автомобила, напълно унищожени. От толкова автомобили нямаме нито един здрав преден прозорец и всичко по ламарините е унищожено, фарове включително.

Ивайло Мъглов – собственик на автокъща

Огромни щети на 50 коли. Абсолютно нищо не ми остана, освен здравето. Щетите са ми за 300-500 хиляди, не знам точна сума Не са застраховани, ходили сме за застраховане, никой не иска да вземе никаква отговорност, защото градушката била бедствено положение.

Петьо Стоянов – собственик на автокъща

Едно от най-засегнатите села е село Капиново. Покривите на над 200 къщи в него са с изпочупени керемиди, има много паднали дървета и повредени фасади на сгради.

Снощи кметът Даниел Панов свика извънредно кризисния щаб, който да направи оценка на бедствието. От днес три общински комисии обикалят всички райони на града и населените места за да описват щетите.

В Шереметя, Малък чифлик, Капиново е било най-силно поражението от бедствието. Съставят се протоколи, от там ще кандидатстват по програмата на Министерство на труда и социалната политика, където на всяко семейство се полагат 1600 лева. В момента са нужни стари цигли, стари керемиди, за населените места, където покривите са направо на решето от градушката. Това е от първа необходимост, за да могат хората да си запазят домовете.

Даниел Панов - кмет на Велико Търново

Пороен дъжд се изписа за няколко часа и в Шумен. Водната стихия повлече автомобили, наводни къщи и обществени сгради. 14 души бяха евакуирани от различни критични точки в града. От рано сутринта градът се почиства от пречупените от бурята дървета и от наносите от чакъл и пясък. Водният да продължи два часа, в някои квартали на града падна и градушка. Над 65 сигнала за помощ са получени снощи на телефон 112. Едра градушка падна вчера и в Ловеч. Там има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от села останаха без електроподаване, има и много паднали дървета.