Европа

Норвегия утрои приходите си от продажбата на нефт и газ

От Euronews България Euronews България

Войната в Украйна увеличи търсенето на петрол и газ в Норвегия, което предизвика дебат за това как да се използват тези печалби.

През второто тримесечие на 2022 г. нетната печалба на полудържавния гигант за изкопаеми горива „Equinor“ се утрои - от 1,9 млрд. долара по това време на миналата година до 6,8 млрд. долара само година по-късно.

Печалбите са проблемни, смята полският премиер Матеуш Моравецки, защото Осло участва индиректно в газовата война, допринасяйки за поскъпването на цените.

Euronews се свърза с новия генерален секретар на Норвежкия хелзинкски комитет Берит Линдеман, за да даде отговор на критиките.

Варшава призова Норвегия да използва печалбите от петрол и синьо гориво за да подкрепи най-тежко засегнатите страни, главно Украйна.

Ханс ван дер Брели, журналист на Euronews

"Те са прави. Норвегия направи над 60 милиарда допълнителна печалба чрез газ и петрол, но Осло увеличи своята помощ за Украйна, само с 1  милиард евро. И говорим само за печалбите през последните дни. Смятаме, че с тези огромни приходи, трябва да полагаме повече усилия и да даваме много повече", смята Берит Линдеман - ген. секретар на Норвежкия хелзински комитет.

Тази година, приходите от износ на синьо гориво и нефт са 97 милиарда долара - три пъти повече отколкото миналата година. По-голямата част от тях ще бъдат инвестирани в „Норвежкия суверенен фонд“, който има за цел да помогне на страната, да се откаже от изкопаемите горива.

Въпреки това, норвежкото общество остава разделено как трябва да се използват огромните печалби. Някои смятат че е справедливо да помогнат на Украйна, а други - че парите трябва да се инвестират вътре в страната.

Норвегия прави ли достатъчно за да помогне на Украйна - в сравнение с други европейски страни?

Ханс ван дер Брели, журналист на Еuronews

Според Линдеман Норвегия вече е направила много.

„Но когато погледнем нуждите на украинците, ние бихме могли да дадем много повече. Например  като използваме само малка част от допълнителните приходи, които идват от увеличението на цените на петрола и газа“, казва той.

Междувременно строителството на газопровода "Baltic Pipe" от Норвегия до Полша беше възобновено. Варшава се надява да внася газ от Балтийско море още тази есен.

Освен това Осло ще издаде повече разрешителни за работа на своите доставчици и ще ускори изграждането на тръбопроводи до други европейски държави. Това обаче може да доведе до ускоряване на изменението на климата.