Политика

Политолог: Катастрофално ниската активност ще принуди партиите да направят правителство

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Остава неясно до каква степен има единство в ПП-ДБ по въпроса дали ще остават в опозиция, както казаха Кирил Петков и вече бившият лидер на „Да, България“ Христо Иванов, или е възможно да търсят все пак някаква отворена врата към властта. Мнозина от техните лидери все още не са изказали, за да можем да разберем какво е настроението там.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime политологът доц. Борис Попиванов.

„Катастрофално ниската активност на тези избори от 9-и юни, наистина забележително по-ниска от всички възможни очаквания, освен, че е рекорд изобщо за българската демокрация, но сривът в подкрепата за сериозни партии като ГЕРБ най-вече, показва, че едни избори наесен могат да бъдат много по-тежки именно за партията на Бойко Борисов“, смята политологът.

Той отбеляза, че победителите на изборите са изгубили близо 150 хил. гласа спрямо изборите през миналата година. 

„Смятам, че ако преди изборите е имало вариант, в който да се търсят нови избори през есента за доизчистване на ситуацията, според мен вече никой няма да иска да поема отговорността да се проведат нови избори през тази година и ще се търсят един от двата варианта – или дългосрочно правителство с ясна партийна подкрепа, или някакъв по-краткосрочен, но поне за една година, кабинет с програма, ясни обещания, ангажименти“, коментира доц. Попиванов.

„Ще се опитват да задържат властта в рамките на тази година поне. Много малко вероятно е да рискуват през есента отново да ни призоват към секциите – малкото, които все още гласуваме“, каза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.