Политика

Главчев призова партиите да сформират правителство възможно най-скоро

От Euronews България Euronews България

Служебният премиер Димитър Главчев отправи призив към новоизбраните народни представители по-бързо да се конституират и да работят в посока да се състави възможно най-бързо редовно правителство, предаде БГНЕС.

„Хората се умориха от тази изборна прогресия, даже тя вече граничи към изборна агресия към избирателите и затова са налице и тези резултати“, каза Главчев в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Служебният премиер добави, че се надява редовното правителство в най-кратък срок да започне своите действия, за да може да бъде осигурен по-добър живот на българските граждани.

По думите му днес служебно правителство може да отчете, че е изпълнило основната си задача по Конституция, а именно провеждането на честни и прозрачни избори.

„Министерство на електронното управление удостовери машините като за първи път присъстваха и представители на политическите партии, на неправителствените организации и мисля, че по отношение на това, че може да се прави нещо с машините, поне този път няма такива съмнения“, добави той.

Главчев допълни, че МВР през цялото време е следило какво се случва и по време на предизборната кампания, и в изборния ден „води борба с уродливото явление купуване и продаване на гласове“.

16 хиляди служители на МВР следяха да няма отклонение от нормалния процес в изборния ден.

„МВнР и то се справи добре“, анализира Главчев и уточни, че в чужбина, в близо 800 секции, са гласували 145 хиляди души за Народно събрание и 58 800 души за Европейски парламент.

Главчев благодари и на администрацията на МС, която е осъществявала комуникацията с ЦИК. „Благодарение на съвместните ни действия се получи и всичко това“, заключи той.