Политика

Напрежението в Тайван: Ще се стигне ли до военен конфликт?

От Euronews България Euronews България

Бойните учения на Китай край Тайван няма да прераснат във война. Въпреки безспокойството в международен план и двете страни не са готови за нещо по-сериозно като конфликт.

Това обяви в студиото на „Добро утро, Европа“ геополитическият експерт Нако Стефанов. 

Според него вместо Китай да загуби лице, САЩ загубиха, защото бяха принудени да потвърдят т.нар. политика на единен Китай.

"Тайван е много важна страна от гледна точка на съвременните технологии. Страната държи 60% от пазара на чипове", посочи Стефанов.

По думите му в условията на предизборна ситуацията в САЩ демократическата партия е трябвало да засилят акцента върху противостоенето на Китай.

От друга страна, посочи той, в Китай предстои конгрес на комунистическата партия и Си Дзинпин също трябва да запази лице.

"Китай отговори доста твърдо. Навлязоха 21 самолета в част от зоната на въздушното пространството на Тайван", отбеляза Стефанов и допълни, че Пекин е въвел и търговски санкции срещу Тайван.

Стефанов припомни, че за последно е имало посещение на толкова високо ниво на американски представители в Тайван през далечната 1997 г.

Целия разговор вижте във видеото.