Свят

Пелоси отпътува от Тайван

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Taiwan Asia Pelosi 22215389551502 Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отпътува от Тайван. Снимка: АР

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отпътува от Тайван, с което приключи спорното посещение, на което Пекин отговори със заплахи и военни учения, предава АФП.
82-годишният депутат помаха на чакащите високопоставени лица на летище "Songshan" в Тайпе, преди да се качи на американски военен самолет.
Пелоси проведе посещението, въпреки че Пекин я предупреди да не го прави, заявявайки, че това ще подкопае китайско-американските отношения. От Пекин многократно предупредиха Пелоси да не отива в Тайпе, докато от Вашингтон заявиха, че няма да се уплашат от “дрънкане на оръжия”. 

От Китайската армия обявиха, че ще започнат серия от военни операции около острова, включително изпитания с неядрени бойни глави.

От Китай бяха пределно ясни, че ако председателят на Камарата на представителите на американския Конгреса посети Тайван, визитата ще се разглежда като провокация и ще последва съответния отговор. 
За да демонстрират намеренията си китайските военни разпространиха видео, в което се казва, че ще „погребат враговете си“. Изпратиха и бойни кораби и самолети към Тайванския пролив. 

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Вашингтон не е признал и не признава независимостта на Тайван. Пелоси е на азиатска обиколка и е най-високопоставеният американски представител, който посещава Тайван през последния четвърт век.