Култура

Кралската Академия в Лондон представя 1700 творби на най-голямата открита изложба в света

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Всяка година художници от цял свят изпращат най-добрите си творби с надеждата да бъдат избрани за участие в емблематичната лятна изложба на Кралската академия в Лондон. Oснована през 1769 г., тя е най-старата открита изложба в света. Темата на тазгодишното издание е „Създаване на пространство“. 

През последните години изложбата включва нови творби на почетни академици и художници, сред които Волфганг Тилманс, Трейси Емин, Брус Науман и Вим Вендерс. Произведенията са подбрани от кралски академици, които представят и свои творби. Така е създадена смесица между произведения на утвърдени художници и изгряващи таланти. През предишните години почти две трети от експонатите са били от хора, които не са професионалисти. А миналата година са продадени над 5 хиляди творби. 

 

Повечето изложби са строго курирани с ограничен брой творби. А тук, в Кралската академия на изкуствата има точно 1700. Ще ви отнеме поне седмица да разгледате всички тях и може би ще пропуснете някое, но това е част от забавлението. 

Табиш Хан, арт критик

От миниатюрни картини до огромни платна, от архитектурни модели до фотографии, изложбата представя по нещо за всеки. Събитието използва 13 галерии и продължава от 18 юни до 18 август.