Спорт

Новият сезон в Първа лига ще бъде с променен формат

От Euronews България Euronews България
10951837 Снимка: БГНЕС

Родният футболен шампионат ще бъде с нов формат от следващия сезон 2024/25. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС). Сегашната схема на втората фаза на Първа лига се променя на първа четворка, втора четворка и трета осмица. 

Първите четири отбора ще се борят за разпределение на призовите места, вторите четири ще излъчат участник в бараж за Европа, а третата група определя изпадащите. Последните два тима губят елитния си статут директно, а 13-ия и 14-ия ще играят бараж за спасение/влизане с третия и четвъртия от Втора лига.

В първата и втората четворка форматът ще е всеки срещу всеки на разменено гостуване. В осмицата, където ще бъдат отборите, борещи се за своето оцеляване, ще се играе само по един мач.

Бараж за участие в евротурнирите ще играе петият в крайното класиране, а не както досега седмият.

Промяна има и в мача за Суперкупата на България. В него вече ще играят шампионът срещу втория в класирането.

На днешното заседание бе засегната и темата с телевизионните права. Президентът на БФС Георги Иванов обяви, че договорът за излъчване на двубоите от Първа лига с "Нова Броудкастинг груп" е до 2029 г.. От неговите думи стана ясно, че са били обсъждани и парите, които клубовете ще печелят от ТВ права, но никой не е дал по-добра оферта от тази на телевизията, която в момента излъчва родния елит.

"Обсъждали сме телевизионните права и създадохме работна група. Да, и аз искам да има повече пари от футболните права, но нямаме друга оферта, която да предложим на клубовете. И аз искам 100 милиона от ТВ права, които клубовете да си разпределят, но трябва да намерим някой, който да дава тези пари. Коментирали сме го, но за момента няма никакво решение. Имаме четирима юристи. Те ще прегледат договорите, за да видят възможностите за подобряване на телевизионните права.", заяви Иванов.

Президентът на БФС анонсира и много кадрови промени във всички комисии. "Няма да ви изброявам имена, ще ги видите в сайта", каза Иванов, след което добави какво се случва в Съдийската комисия - обикновено една от тези, които предизвикват най-голям интерес.

"Давид Борбалан остава председател на Съдийската комисия. Промените са направени така, че да няма оплаквания от двоен стандарт. Не става дума само за Съдийската, а и за другите комисии. Поетапно ще научите какви са промените, те ще бъдат обявени от сайта на централата. Искаме да има еднакво прилагане на футболните закони и ние точно затова сме избрани от хората да бъдем тук, в БФС", каза Иванов.

Футболният съюз обяви и продължаване на договора за системата за видеоповторения (VAR). Срокът на контракта с Hawkeye е за още три години - до 2028 г.

До момента БФС е плащал близо 1 млн. лева за използване на шест камери за VAR. За още 200 хил. лв. на стадионите ще се добавят две допълнителни, които ще обхващат технологията за голлинията и ще дават по-ясно линията на засадата.

На заседанието бе коментирана и темата с футболното хулиганство.

"Случки като тази на мача ЦСКА - ЦСКА 1948 вреди на имиджа на българския футбол", коментира президентът на БФС Георги Иванов. Той визира плейофа за Лига на конференциите, който беше прекъснат малко преди края след нахлуване на фенове на червените.

ЦСКА-София беше наказан от Дисциплинарната комисия с лишаване от домакинство за три мача и глобен с 34 хиляди лева.

"Не смятам, че има човек в България, който да не е разочарован от това, което се случи. Това нещо трябва да прекъсне, защото пречи много на имиджа на българския футбол това, което се случи. Има кадри, които се гледат в цял свят и това е недопустимо", каза Иванов.

"За нас е много важен законът за футболното хулиганство, за да спрем това, което се случва", добави президентът на БФС и припомни, че той не може да бъде задвижен без правителство.

"В момента не знаем към кого да се обърнем. Докато няма правителство, няма как. Като има, ще има ефект. Хората трябва да ходят на стадиона да са на футболен празник, а не да се притесняват дали някой ще ги удари с тръба в главата."