Европа

Как Словения се подготвя за изборния ден?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кампанията за европейските избори в Словения беше доминирана предимно от национални и някои европейски въпроси като здравеопазване, икономика, зелена програма. Но в заключителния ѝ етап една от най-важните теми се оказа словенското признаване на Палестина, което се случи тази седмица.

Признаването на Палестина беше това, за което всички говореха. Имаше малки различия дори в управляващата коалиция. Всички искаха да я признаят. Имаше съперничество по отношение на Палестина в рамките на правителството. От друга страна, опозицията беше много против тази идея.

Урош Есих, журналист във вестник „Дело“:

Политиците се състезават за 9 места в Европейския парламент. Анализаторите смятат, че европейските избори може да се окажат първото сериозно изпитание за настоящото правителство.

Романтиката приключи и сега сме на половината път от първия мандат. Разочарованието или удовлетворението на избирателите ще бъде много по-реалистично.

Антиша Корлян, съосновател на политическия подкаст LDGD:

През 2019 г. избирателната активност в Словения беше сред най-ниските в ЕС. Тази година социологическите проучвания сочат, че тя може да е по-висока, до 40 процента.

В неделя словенците ще гласуват не само на европейските избори, но и на три референдума. Единият се отнася до въпроса за канабиса, вторият - за евтаназията, а третият - за преференциалния вот за държавния парламент.