Европа

САЩ наложиха визови ограничения на грузински депутати от управляващата партия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След влизането в сила на спорния закон, ограничаващ чуждестранното влияние върху неправителствените организации в Грузия, САЩ забраниха на депутати от грузинската управляваща партия да влизат в страната. Мерките бяха обявени от говорител на Държавния департамент.

Съгласно закона за имиграцията предприемаме стъпки за налагане на визови ограничения на десетски официални лица от Грузия. Това са лица, отговорни за подкопаването на демокрацията в Грузия, техни съучастници, както и членове на техните семейства. Говорим за нарушаване на свободите на мирно събиране и сдружаване, насилствени действия срещу мирни демонстранти, сплашване на представители на гражданското общество, умишлено разпространяване на дезинформация по указания на грузинското правителство.

Матю Милър – говорител на Държавния департамент

Ако Грузия не промени закона, или не го изтегли, може да бъдат наложени допълнителни санкции.

Законът, който беше подписан от председателя на парламента в понеделник, налага по-строга отчетност на независимите медии и неправителствени организации, ако те получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Критиците се опасяват, че това ще затрудни критичното отразяване в медиите и че, както в Русия, независимите организации ще бъдат заглушавани и репресирани.

Управляващите аргументират нуждата от закона с по-голяма прозрачност.