Европа

Грузия на кръстопът: Президент и премиер си размениха критики за закона за чуждестранното влияние

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът и премиерът на Грузия си размениха критики за закона за чуждестранното влияние, докато страната отбелязваше деня на независимостта.

Хиляди хора се включиха в честванията по случай 106 години от обявяването на независимостта, включително зрелищен военен парад в Тбилиси.

В своята реч държавният глава Саломе Зурабишвили каза, че "съдбата на страната е в ръцете на самите грузинци".

Днес, когато призракът на Русия е надвиснал над нас, партньорството и сближаването с Европа са истинският път към запазването и укрепването на нашата независимост и мир. Тези, които саботират този път, потъпкват и вредят на мирното бъдеще на нашата страна, пречат на пътя й към пълноправното членство в свободния и демократичен свят.

Саломе Зурабишвили – президент на Грузия

Министър-председателят отвърна на удара, заявявайки, че неговото правителство пази "суверенитета и независимостта на Грузия".

Единството и разумните стъпки на народа и избраното от него правителство ни дадоха възможността да запазим мира в страната през последните две години въпреки екзистенциалните заплахи и многото предателства, включително предателството на президента на Грузия.

Иракли Кобахидзе – премиер на Грузия

Хиляди протестиращи грузинци са недоволни от спорния закон за чуждестранните агенти, които изисква от медиите и неправителствените организации да се регистрират като "агенти на чуждестранно влияние", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Този текст може да навреди на шансовете на Грузия да стане пълноправен член на ЕС.

Грузинската демокрация е сериозно подкопана поради олигархичното завладяване на държавата и засиленото руско влияние. Основната причина за всички тези протести е желанието да си върнем страната и да запазим непокътната демократичната траектория на Грузия.

Бату Кутелия – старши сътрудник в Института за изследване на външната политика

Миналата седмица президентът Зурабишвили наложи вето върху законопроекта, определяйки го като "неприемлив".

Но управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с мнозинство, за да преодолее президентското вето.