Euronews Сега

Жегите в Испания убиха 2176 души

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Екстремните горещини в Испания са довели до смъртта на 2176 души само през последния месец, превръщайки го в най-смъртоносния юли от 2015 г. насам.

Това сочат данните на местния Институт за здравеопазване.

Според изследователите това е бил най-смъртоносният юли от 2015 г. насам, като са загинали почти два пъти повече хора, отколкото през 2019 г., и четири пъти повече, отколкото през миналата година. Представител на испанските общопрактикуващи лекари твърди, че повечето смъртни случаи се дължат на топлинен удар.

 

Повечето смъртни случаи са в резултат на топлинен удар. Той може да засегне определени органи и да им окаже значително въздействие. Това от своя страна може да доведе до недостатъчност, която вече засяга няколко органа, и след това води до смърт.

Лорензо Арментерос, говорител, Испанско дружество на общопрактикуващите и семейните лекари

През изминалата седмица в Испания е регистриран най-голям брой смъртни случаи в страната, което води статистиката в Европа, но точните причини все още не са известни.

Изследователите смятат, че топлината, епидемията от коронавирус и възрастта са рискови фактори. Високите температури могат да доведат до увеличаване на честотата на сърдечните пристъпи, тромбозите и емболиите, но също така се признава, че по-голямата част от смъртните случаи са при хора над 85 години.