Политика

От МОН предлагат провеждане на матури онлайн

От Euronews България Euronews България
Galin Cokov

Провеждане на матурите онлайн ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката. Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков. От догодина изследванията на четвъртокласниците за четивна и математическа грамотност ще бъдат на компютри, посочи още служебният ресорен министър. 

В миналото България е имала една от най-добрите образователни системи и заедно можем отново да постигнем това, категоричен бе министър Цоков пред над 500 училищни директори и заместник-директори от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

„Стартират ремонти в повече от 100 училища и детски градини в цялата страна“, съобщи министър Цоков и благодари на училищните директори, които са успели в кратки срокове да подготвят проекти, за да се използват летните месеци максимално ефективно.

По думите му, през тази година са осигурени половин милиард лева за инвестиции в материалната база, но за да се модернизират всички сгради са необходими неколкократно повече средства.

„Затова е толкова важно образованието да бъде национален приоритет и да има приемственост в тази сфера между всички политически партии“, смята министърът.