Общество

За първи юни: Специализираната детска болница получи нова педиатрична линейка

От Euronews България Euronews България
Detska Lineyka BGNES Снимка: БГНЕС.

Нова и напълно оборудвана педиатрична линейка  получи Специализираната болница за активно лечение  по детски болести "Проф. Иван Митев". Изпълнителният директор д-р Благомир Здравков поясни, че линейката дава възможност критично болни деца да бъдат сигурно транспортирани, като реанимационната техника и автомобилът са най-висок клас. Линейката е на стойност 426 хиляди лева. За покриване на цялата територия на страната са необходими седем такива линейки.

“Болницата от години извършва трансфери на деца от цялата страна, така че линейката е отдавна чакана за нас. Дежурният шофьор веднага започва да я използва”, заяви д-р Здравков.

 

Изпълнителният директор поясни, че линейката дава възможност критично болни деца- от недоносени до големи, да бъдат сигурно транспортирани, като реанимационната техника и автомобилът са най-високо оборудвани. “Линейката е високопроходима”, поясни още той.

Директорът обясни, че носилката и кувьозът са адаптирани към авиационни транспортни средства, не само към хеликоптер, а и към самолети. “Заложили сме в ПВУ да бъдат финансирани 7 такива линейки, те ще са напълно достатъчни”, коментира д-р Благомир Здравков, който добави, че линейката ще се ползва от новородени до 18-годишни.