Икономика

КЕВР утвърди цената на природния газ за юни - близо 60 лв./MWh

От Euronews България Euronews България
KEVR BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец юни в размер на 59,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец юни. Информацията е от пресслужбата на регулатора.

От КЕВР отбелязват, че цената е с 8 лева по-ниска от котировката на TTF при затварянето на нидерландската борса вчера. Също се посочва, че нараства ролята на газовите доставки по договора с Азербайджан, които покриват близо 81% от месечното потребление и в ценово отношение не са обвързани със стойността на индекса TTF, а с цената на петрола.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. юни - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, уверяват от КЕВР.