Добро Утро, Европа

Гръцкият остров Санторини се готви за добър сезон

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 12 125525

Санторини се готви за успешен летен сезон. Хотелиери и ресторантьори на гръцкия остров се надяват отново да привлекат туристи от цял свят в следващите месеци.

 

Последните две години бяха лоши за туризма, а с цената на живота и войната в Украйна условията за индустрията все още са далеч от перфектни. Курортите в Средиземноморието обаче се надяват на страхотен сезон. Сред тях е и Санторини. Популярната дестинация може да приеме около 50 хиляди гости в своите над 400 хотела.

 

Сезонът започна добре, мога да кажа, че надмина очакванията ни. В първите дни от войната в Украйна много резервации бяха отменени. Тъжно ми е да призная, но сега туристите сякаш забравиха за инвазията. На острова ни никога не е имало много украински и руски туристи.

Маркос Хаидеменос, управител на хотел

Освен от гърците, Санторини е предпочитан от американци, британци и французи. Круизните кораби отново плават, а островът търси нови пазари, за да увеличи броя на посетителите. Пристигат все повече хора от Китай и Япония, някои с намерението да се оженят там.

 

Този остров е изключителен. За първи път сме в Гърция, но когато пристигнахме, се почувствахме сякаш Санторини е правилното място да се оженим.

младоженец в Санторини

Това беше наша мечта и след дълго планиране успяхме. Хората тук са толкова мили и всички ни поздравяват, когато минат покрай нас.

булка в Санторини

Всъщност туризмът е единствената значима индустрия на острова и не става дума само за корпорациите с техните луксозни хотелски вериги. Все още има много семейства, които зависят от сектора. Христос Магазанис е собственик на таверна, в която работят неговите съпруга, синове и племенница. Той казва, че сезонът е започнал добре, но го притесняват последиците от растящите разходи за живот.

Миналата седмица купих едно вино за 8 евро, днес трябва да платя 10. Следващата седмица ще платя 12 или 14 евро. Как да живея? Надявам се за високата цена на енергията да бъдат взети мерки от правителството и Европейския съюз. Ако сметките за ток са високи, се опасявам, че много бизнеси ще фалират.

Христос Маркозанис, собственик на таверна

Икономическата криза, пандемията, а сега и войната в Украйна. Въпреки трудностите гръцкият туризъм се готви за още един много добър сезон. Плажът, морето и древната история продължават да впечатляват туристите.