България

Преди старта на сезона: Ще има ли промяна в цените на чадърите и шезлонгите по Черноморието?

От Euronews България Euronews България

В събота, на първи юни, официално ще бъде даден старт на летния сезон у нас. Тази година няма да има промяна в цените на чадърите и шезлонгите, уверяват концесионери. И тази година обаче се очаква да има проблем с недостига на спасители по плажовете ни.

Прогнозите за летния сезон са,че цените на чадърите и шезлонгите ще варират в рамките от 6 до 10 лева по различните плажове.

В срока на концесията ние нямаме право да променяме цените на чадърите и шезлонгите. Те остават същите като от предходните сезони.

Кирил Спасов- представител на Асоциация на концесионерите на морски плажове

И тази година обаче не достигат спасители по плажовете,алармира Иван Георгиев- управител на спасителна служба. Той обясни,че за тази дейност законът не позволява да се наемат кадри от трети страни.

Днес от служебното правителство отложиха влизането в сила на спорна наредба, заради която алармираха от бранша, че няма осигурени кадри. С нея се предвиждаше на всеки медицински пункт да има лекар и медицинска сестра. В началото и в края на сезона спасителните постове ще се разкриват поетапно – на малките плажове през 150 метра, а в националните курорти – през 100 м. Пълен брой спасители и медицинско обслужване ще трябва да има през юли и август.