Цвят

Война срещу куша: Нов синтетичен наркотик унищожава младежта на Сиера Леоне

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В Сиера Леоне евтин синтетичен наркотик опустошава младото население на страната. Тази година президентът Джулиъс Маада Био обяви война на куша, като го нарече епидемия и национална заплаха. Правителството не публикува официални данни за смъртните случаи или хоспитализациите, свързани с куш, но експерти твърдят, че от 2022 година насам се наблюдава рязко увеличение на пристрастените. Наркотикът оставя хората отпаднали, отчаяни и болни.

Аз съм човек и също имам чувства, въпреки че семейството ми твърди, че нямам съвест. Понякога се замислям дали не унищожавам себе си и бъдещето си.

Мохамед Камара, пристрастен към куш

Организацията с нестопанска цел „Социални връзки за развитие на младежта и децата“ разчита на бивши употребяващи наркотици, за да помогне на младите хора да се справят със зависимостта. Доброволците работят на терен в столицата Фрийтаун. Ефраим Маколи е един от тях. Преди той също е употребявал наркотика и е плащал по-малко от един долар за дневна доза куш.

Преодоляването на пристрастяването наистина не беше лесно. Това беше една от най-трудните стъпки в живота ми. То е като да се опитваш да изплуваш нагоре, а навсякъде около теб има вода.

Ефраим Маколи, активист за борба срещу наркотиците

В бедния квартал Бомбай общността се е обединила, за да се опита да помогне на хората, които са пристрастени и се нуждаят от място, където да се откажат от наркотиците. Те използват изоставена сграда, където понякога оковават зависимите във вериги, за да им попречат да избягат. Това е ехо от практика, която преди това е прилагала единствената психиатрична болница в западноафриканската страна.

„Това е война. Президентът обяви извънредно положение, и сега всички трябва да се включат. Защото кушът засяга всички“, подчерта Анцу Коне – директор на Службата за психично здраве и психосоциална подкрепа в Сиера Леоне.

Според доброволците, общността в столицата е успяла да излекува близо 80 души.