Свят

Вълна от наркотици: Коста Рика се бори с разпространението на забранените вещества

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Коста Рика изпитва сериозен проблем с наличието на наркотици и иска ЕС да ѝ помогне в борбата с тях. Кокаинът и фентанилът вече са наводнили покрайнините на столицата на страната, където полицията издирва лидери на банди. Тропическият рай е на ръба на колапса. 

 

Ако установим, че тези хора, които са лидери на някои престъпни организации, имат оръжие или наркотици, тогава ги арестуваме незабавно. 

Родриго Алфаро, полицай

Йоханес Плешбергер, Euronews: Намираме се в Павас - един от най-опасните наркорайони в Коста Рика. Почти всеки ден полицията идва тук в търсене на лидери на картели, за които се предполага, че се крият в тези сгради. Какво се случва с Коста Рика? Превръща ли се популярната туристическа дестинация в наркодържава?

„През нощта е препоръчително да не се излиза навън“, споделя Франсиско Мора, жител на Сан Хосе.

 Миналата година войната на бандите за територия доведе до рекордно висок ръст на убийствата в Коста Рика. Той е бил 40 %. След като е премахнала армията си преди 70 години, мирната страна разполага с малко средства за потушаване на насилието. 

 

Не бяхме подготвени да се справим с толкова жестока търговия с наркотици, която убива толкова много хора. Има голяма разлика между ресурсите, с които разполага полицията, и огромните ресурси, с които разполагат наркотрафикантите.

Марио Замора, министър на обществената сигурност

Коста Рика и ЕС сега искат да си сътрудничат по-тясно по въпросите на сигурността. По-строгата намеса в Централна Америка би намалила и рекордното количество кокаин в Европа. 

"Готови сме да помогнем по отношение на споделянето на добри практики от това, което се прави в Европа. Така че ще има експерти, които ще помагат на пристанищните власти от страна на полицията, а също и по отношение на правните аспекти“, казва Пиер-Луи Лемперер, посланик на ЕС в Коста Рика.

Междувременно костариканската полиция продължава да издирва лидерите на бандата в Павас. 

"Това е място за бягство на много престъпници", посочва полицай Алфаро.

Правителството планира да увеличи броя на полицейските служители с 10%. Според мнозина обаче това решение идва твърде късно.