Общество

Четирима души влязоха в болница след удар между пътнически влак и локомотив в София

От Euronews България Euronews България
Incident Centralna Gara Vlak BDZ BGNES Снимка: БГНЕС

Четирима души са транспортирани до лечебни заведения след инцидента с пътнически влак на Централна гара София.

По данни на Центъра за спешна медицинска помощ, двама мъже са откарани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, един е откаран във Военномедицинска академия и един в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, предаде БГНЕС.

Четиримата пострадали са в добро общо състояние и преминават всички необходими прегледи и изследвания, за да се конкретизира тяхното състояние и да се уточни дали е необходима хоспитализация. От ВМА информираха, че не се налага прием за откарания там мъж.

Други осем души са прегледани на място от реанимационен екип на ЦСМП-София. Те са с леки наранявания и не се налагат допълнителни медицински дейности.

По първоначална информация пътническият влак за Пловдив е бил на първи коловоз, а по същото време локомотив с три вагона е правил маневра. Все още не е ясно как са се озовали в един коловоз.

На мястото на инцидента пристигна и служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

"Инцидентът е действително лек. Влакът, който е композиран за Пловдив, изчаква да му дойде времето за тръгване, в покой. Зад него маневрена машина трябва да композира друг състав от вагони. Скоростта, с която машината спира в последния вагон, е била твърде ниска, от порядъка на 15-22 км/ч. На машиниста му е прилошало и не е успял да спре маневрената машина", поясни Георги Гвоздейков.

„Разговарях с министъра на здравеопазването. Информацията от Спешна помощ е, че има 6 пострадали, без сериозни травми. Пострадалите са от маневрената бригада, не от влака. Но пак повтарям – това предстои да се установи”, допълни министърът на транспорта.

"Това, което чухме да се тиражира, че има челен удар, сблъсък, абсолютно не е вярно", подчерта той.

Спешна помощ и екипите на пожарната, по думите му, са пристигнали навреме. "Важното е, че този инцидент се е разминал само с леки произшествия. Но, пак казвам, тук вината е изцяло върху машиниста, който е извършил маневра, но все пак трябва да се проведе разследване", каза още транспортният министър.

Гвоздейков отрече да е вярно, че на Централна ЖП гара има проблем със знаците. "Абсолютно регламентирана маневра, която композира на същия коловоз, по регламент и по изискване трябва да спазва дистанция, минимум 25 метра трябва да спре композицията", добави той.

Транспортният министър заяви, че инцидентът няма връзка с инфраструктурата. Той обясни, че няма представа какво е състоянието ни машиниста и предстои да се разбере.

Един от гражданите попита министъра кога за последно се е возил на влак. "Не съм използвал влак доста отдавна. Използвал съм влак в чужбина", отговори Гвоздейков.

Министърът на транспорта и съобщенията определи като внушения твърдения на пътници, че БДЖ отказва да ги превози до Пловдив, защото било скъпо. "Пред композицията вече е композиран влак, който трябва да замине за Пловдив. Всъщност, влакът, който трябваше да замине за Пловдив, няма как да замине, тъй като има инцидент, в момента се композира нов влак и до броени минути ще замине за Пловдив", увери той.