Общество

Каква е причината за големия брой ранени на полет от Лондон до Сингапур?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Пътник загина при аварийно кацане заради турбуленция на сингапурски самолет в Тайланд. Тридесет души от тези, които са били на борда, са ранени. За опасното явление ще говорим с Калоян Мартинов – летец на Boeing 737.

„Този район, около Мианмар и Бенгалския залив, обикновено в тази част на годината и около екватора се характеризира с мусоните, както и развитието на буреносни облаци и фронтове, които сами по себе си носят изключително предизвикателни условия за нас пилотите. Ние разчитаме основно на самолетите преди нас и ръководителите на полети, които имат със своите радари на земята информация, която да докладват на екипажите, за да могат те да имат представа какво се случва напред“, коментира пилотът.

„В момента трябва да се извадят данните от записващите устройства на самолета и какво точно са записали те в дадената ситуация. Обикновено турбуленцията или това пропадане в рамките на 6000 фута или около 1700-1800 м, и въздушните ями, които траят от няколко секунди до минути, може да се случат при навлизане в буреносен облак“, обясни той.


Целия разговор вижте във видеото.