Европа

Африм Гаши е новият шеф на парламента в РСМ, партията му обеща българи в Конституцията – скоро

От Euronews България Euronews България
Afrim Gashi FB Африм Гаши. Снимка: Facebook

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония още в първия ден на учредителното заседание на законодателния орган. При 116 регистрирани на заседанието, 76 гласуваха „за”, а 6 „против” избора на Гаши, предаде БТА. Дебатите бяха белязани от активните и емоционални изказвания на 6-те депутати от Левица и няколко от ВМРО-ДПМНЕ и без участие от трибуната на депутатите от СДСМ. Африм Гаши стана председател на парламента и положи клетва, без да избягва конституционното име на държавата - Република Северна Македония.

Няма да позволя нито един депутат да се чувства дискриминаран. Нека докажем, че сме най-добрият образ на това общество - Северна Македония в миниатюра. Имаме нов състав на парламента и мнозинство, което ще състави новото правителство. Пред нас се открива нова перспектива. Да спрем изселването на млади хора. Аз съм оптимист, че можем да върнем много от нашите емигранти, ако изпълним обещанията си за повишаване на жизнения стандарт. Дебатът за миналото не е дискусия, която трябва да се развива от политици, най-малко от депутати. Миналото е добра тема за историците, но не и за политиците. От нас се иска да подобрим бъдещето и да говорим за бъдещето, а не за миналото. От това да говорим само за миналото нашите граждани няма да имат полза. Затова трябва да се обединим около общите искания на гражданите. Европейско бъдеще, реформи в образованието, защита на семейството и опазване на околната среда. Имаме много точки, които ни обединяват и това е добра възможност”, заяви Гаши в първото си изявление като председател на парламента.

Африм Гаши, който подаде оставка като председател на партия Алтернатива, част от коалицията ВЛЕН (Заслужава си), беше предложен за председател на парламента на Северна Македония от 75 депутати от ВЛЕН, ВМРО-ДПМНЕ и движението ЗНАМ, които преговарят за бъдещото правителство на страната.


Българите влизат в Конституцията? – „Остава само да се обсъди начинът”

Според председателя на Левица Димитър Апасиев случващото се в парламента е „генерална репетиция за включването на българите в Конституцията”.

Промените в конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея, което е условие за свикване на втората междуправителствена конференция и реален старт на преговорите на страната за членство в ЕС, ще бъдат направени от новия състав на парламента, „остава само да се обсъди начинът на осъществяването им”, каза за ТВ 21 Блерим Сейдиу от коалицията ВЛЕН (Заслужава си), бъдещ коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ.

В дебат с представителя на „Европейски фронт”, начело с ДСИ Крешник Бектеши, Блерим Сейдиу каза, че с отварянето на конституцията е възможно да бъдат направени и промените, които албанските партии в страната искат - замяната в основния закон на термина „език, говорен от повече от 20 процента от населението”, „с албански език”.

„Първо ще бъде конституиран парламентът. Ще бъде гласуван и председателят му, и ще бъде съставено правителството (...). Ще успеем да осъществим конституционните промени”, каза Блерим Сейдиу в дебата по ТВ 21, на албански език, цитиран на сайта на медията, под заглавие "Сейдиу: Работата е договорена и завършена, конституционните промени ще се случат!"

Четиригодишният мандат на новия парламентарен състав започва да тече от учредителното заседание на парламента, както и срокът от 10 дни, в който президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство на кандидата на партията или партиите, които имат мнозинство в парламента. Съгласно резултатите от парламентарните избори и провеждащите се в разговори между политическите партии, това ще бъде председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.